Det finnes tonnevis av forskning på ski skader, særlig på benbrudd, leddbåndskader i kne, tommel og hodeskader. De siste 10 årene har det også kommet ny forskning som gir praktiske råd om hvordan ski skader kan forebygges slik at de som står på ski opplever færre skade dager. 

Lite av forskningen har dessverre fokusert på helsegevinstene ved ski kjøring, hvor bra er det egentlig for helsen å kjøre alpint?

Hva er det som skjer i kroppen når du står på ski?

Forbrenning.

En forbrenner en del kalorier, selvfølgelig avhengig av hvor lenge, hvor intenst og om du kjører i bakke eller løssnø. En person på 65 kg. forbrenner ca. 200 kalorier på 30 min mens en person på 85 kg. forbrenner ca. 250 kalorier, det vil være individuelle variasjoner men med en hel dag ski kjøring forbrennes mange kalorier.

Kondisjon.

Kondisjonen bedres fordi hjerte muskelen belastes etter intervall trenings prinsippet. Intervall trening benyttes hos toppidrettsutøvere, i fitness bransjen og i hjerte rehabilitering for å øke kondisjon. Det består av en arbeids periode med hard belastning (20 sek. – 15 min) som etterfølges av en hvile periode, ofte halvparten av arbeidsperioden. Denne treningsformen har mange effekter, generelt bedre form men også forlenge levetiden.

Balanse og koordinasjon.

Balanse og koordinasjons evnen i kroppen forbedres. Under ski kjøring må en være fokusert, koordinere ski bevegelsene sammen med andre kroppsdeler for å være i balanse og stå støtt. En bytter mellom å kjøre med raske svinger, carve, skrense, ploge, hoppe, som utfordrer muskel og nervesystemet. Evne til å koordinere muskler og ledd vet vi svekkes med alderen, men balanse treningen som ski kjøring gir kan bedre dette. Ski kjøring er bra aktivitet for å forbygge at en faller på glatt underlag.

Muskulaturen i ben, mage/rygg styrkes.

Prøv å stå i hockey posisjon i 1 min, kjenn hvordan lår musklene jobber, på ski må du samtidig forholde deg til et bevegelig underlag, dette øker muskel belastningen, i tillegg jobber legg og kjerne muskulaturen med å holde balansen.

Knokkelstyrken i bein og rygg styrkes.

Knokkelstyrken i bein og rygg styrkes og du forebygger osteoporose. All fysisk aktivitet som inkluderer vektbæring og trykk/avlastnings aktiviteter er gunstig for å styrke beinstrukturen.

 

slalomBedre humør.

Å være utendørs og samtidig gjøre noen du liker, gjerne sammen med familie og venner øker endorfin produksjon og du vil føle mer glede og fornøydhet. Noen forskere har også pekt på helsegevinster i form av bedre insulinfølsomhet, redusert blodtrykk, og reduksjon av fettstoffer i blodet. Etter å ha vært ute i bakken blir mange trett om kvelden og beskriver at de opplever bedre søvnkvalitet etter en skidag.


Kjører du snowboard oppnår du de samme effektene, i tillegg kommer en større belastning på legg og fot muskler for å styre brettet og holde balansen.

Opptrening før ski sesongen starter

Vår anbefaling er at en rutinemessig utfører et styrke, kondisjons og balanse program 6-8 uker før ski sesongen starter. Det vil redusere risikoen for uheldige hendelser og øker ski opplevelsen fra første tur.

Så svaret er et krystallklart JA, ski kjøring er bra for helsen! 

 


(Foto: Ola Matsson)