Løping er en enkel og effektiv treningsform som man kan utøve nesten overalt. Start med å skaffe deg et par gode løpe sko, disse bør ha god støtdemping, men samtidig være stabile for fotens buer, dette forebygger skader og sikrer deg en god løpefølelse. Gode løse klær er også anbefalt og i tillegg vil jeg anbefale en passende sports BH for damene.

Dette skjer når du løper

Du gir din egen kropp en rekke helse fordeler, du blir friskere og reduserer faren for sykdom, særlig hjertesykdom og Diabetes type 2. Løping hjelper deg å holde en stabilere kroppsvekt og gir samtidig en økning i kroppens lykkehormoner, endorfiner, det er disse som gjør deg glad og bare tanken ved at du styrker din egen helse gir positive tanker.

En voksen mann på 75 kilo forbrenne omtrent 600 kilokalorier ved en times løping med en hastighet på åtte kilometer i timen.

Hvordan bør du starte?

Når du som utrent skal begynne å jogge, bør du begynne rolig og trappe sakte opp. Selv om løping er enkelt å begynne med, må du huske at det er en mye tøffere belastning for kroppen å løpe enn å gå. Dersom du er veldig utrent, kan det være fornuftig å gå på tur i et par uker før du starter joggetreningen. Deretter kan du veksle mellom å gå og løpe, 15 - 30 min er passende i starten.

Det kan være hensiktsmessig å starte med å gå raskt i noen minutter før du begynner å jogge rolig. Tempoet skal ikke være høyere en at du kan snakke i korte setninger. Veksle mellom å gå og løpe. Om du starter med å løpe litt hver dag, eller med å løpe to ganger i uken, er opp til deg. Det er du som best kjenner kroppen din og merker hvor mye du tåler. Sett deg realistiske mål. Det er bedre å jogge to ganger i uken og fortsette med det, enn å jogge hver dag i to uker for så å gi seg.

Forslag til løpeprogram

  • Start med å gå i fem minutter, løp så i to minutter, gå i 2 minutter, løp i 3 minutter og avslutt med å gå i 5 minutter.
  • Deretter øker du gradvis antall minutter med løping og reduserer minutter med gåing.
  • Etter 2-3 uker med dette programmet, øker du også den totale lengden på programmet. Framtidig mål bør være å komme opp i 30-45 minutter per treningsøkt.
  • Ikke øk lengden på turen din mer enn ett minutt per andre økt. Noen ganger føler du kanskje at du klarer mye mer, men det er bedre å bygge seg opp sakte, enn å springe seg på en skikkelig smell.
  • Avslutt joggeturen med å gå i fem minutter for å kjøle deg ned, start gjerne å tøye litt før du har blitt kald.

I starten vil du føle deg litt stiv og støl, det er normalt. Du vil oppleve at du blir mindre støl etter hvert som du kommer i bedre form.

Ikke glem!

  • Bruk refleks hvis du løper langs veien på mørke høst- og vinterkvelder.
  • Dersom lårene dine gnisser mot hverandre og blir ømme, eller brystvortene dine blir ømme, kan det hjelpe å smøre inn disse områdene med litt vaselin eller fet krem før du legger ut på løpeturen.

I fortsettelsen

Når du har kommet i gang og har lyst å prøve noe nytt så er dette en fin intervall økt. Jogg 15 min. Tøye ben muskulaturen 3-5 min. Fin en slak motbakke, løp opp i 1 min. Gå ned i 1 min. Gjenta 10 x jogg 10 min før du tøyer til slutt.

En annen populær økt er 4x4. Oppvarming først med 15 min jogg og tøyning som tidligere beskrevet. Løp i 4 min. gå i 2 min. Gjenta 4x. Rolig nedjogg 10 min. og tøyning.

God form og god 2022 sommer ønskes fra Spenst Trysil.

Har du spørsmål til trening hos oss, kan du sende oss en henvendelse ved å bruke skjema nedenfor.

Hilsen Spenst Trysil

v/Oddvar Knutsen.

Manuellterapeut

Spesialist i Idrettsfysioterapi